Toimitusjohtaja, näin vaalit suhdettasi hallitukseen
”Älä koskaan yllätä hallitustasi”, on hyvä ohje jokaiselle toimitusjohtajalle. Toinen vähintäänkin yhtä tärkeä ohje on ”pitää hallituksen kanssa yhteistyö aktiivisena ja vuorovaikutteisena”. Jo näillä helpohkoilta kuulostavilla ohjeilla toimitusjohtaja pärjää melko pitkälle hallituksen kanssa.
Toimitusjohtajalle yhteistyö hallituksen kanssa on ehdoton edellytys tehtävässä onnistumiseksi. Toimitusjohtajan pestit ovat tunnetusti melko tuulisia ja kun muistetaan se todellisuus, että hallitus nimittää ja erottaa toimitusjohtajan, on selvää hallituksen ja toimitusjohtajan välinen valta-asema tässä kontekstissa. Eikä sitä ole syytä kaunistella saati unohtaa.
Toimitusjohtajan tulisi kuitenkin nähdä yhteistyö hallituksen kanssa nimenomaan sen tuoman lisäarvon kautta, ei vain hallituksen valvovan roolin, saati mahdollisesti ”uhkailevan” aseman vuoksi.
Hallituksen kanssa toiminta kuuluu joka tapauksessa toimitusjohtajan arkeen. Hyvä ja luottamuksellinen ilmapiiri ja avoin vuorovaikutus tekee näistä kohtaamisista kaikille osapuolille arvokkaita ja tuottavia. Tätä suhdetta kannattaa alkaa rakentaa jo heti ensimmäisestä toimitusjohtajapäivästään alkaen ja vaalia sitä huolella tulevinakin päivinä.
Toimitusjohtajan ei tarvitse hallituksen edessä esittää kaikkitietävää superihmistä. Toimitusjohtaja, joka ottaa uteliaana ja aidosti kiinnostuneena vastaan hallituksen esittämät kysymykset, sparraukset ja ideat, saa aikaan todennäköisesti paremman lopputuloksen kuin toimitusjohtaja, joka vain muodollisesti on kiinnostunut hallituksen näkökulmista. Molemminpuolinen kyky kuunnella, uteliaisuus ja aito vuorovaikutus lisää mahdollisuuksia tuottaa tiiminä entistä parempia näkökulmia ja päätöksiä.
Parhaimmillaan monipuolisesta ja oikeanlaisesta osaamisesta koottu hallitus, hyvällä työjärjestyksellä ja vuorovaikutustaidoilla rakennettuna, tuottaa merkittävää lisäarvoa sekä toimitusjohtajalle, yhtiölle että yhtiön omistajille.
Toimitusjohtajana voi ja pitääkin myös itse tavoitella sitä, että jokainen hallituspäivä on se paras ja energisoivin päivä! Toimitusjohtajan on hyvä aidosti oivaltaa, että hallitus on toimitusjohtajan ylimääräiset hartiat, jotka kantavat osan taakasta.
Mitä tulee yllättämiseen, on avoin tiedon kulku ja ennen kaikkea rehellisyys tärkeä osa luottamuksellista ja toimivaa suhdetta.
Mikään ei ole toimitusjohtajana tulenarempaa kuin antaa virheellistä, puutteellista tai siloteltua informaatiota hallitukselle ja jäädä siitä myöhemmässä vaiheessa ”kiinni”. Vahinkoja voi sattua ja vääräkin informaatiota voi kaikesta hyvästä tarkoituksesta huolimatta syntyä, mutta toimitusjohtajana muista aina, että vaikeissakin asioissa rehellisyys ja ehdoton avoimuus on kaikkien etu. Jos jotain asiaa et tiedä tai epäröit tietoa, se on myös hyvä sanoa juuri niin ääneen. Jos jokin asia vaatii aiempaan tietoon nähden korjausta, sano sekin ääneen. Älä piilota, kaunistele tai suojele mitään olennaista tietoa, jaa sitä mieluummin vaikka liiaksi, kuin et ollenkaan.
Ymmärrä, että sinulla on yhtiön tilanteesta tietovalta suhteessa hallitukseen, ja olet siksikin tärkeä linkki aidon ja oikeellisen tilannetiedon jakamisessa ja selventämisessä.
Muistuttaisin myös osakeyhtiölain mukaisesta raportointivastuusta suhteessa hallitukseen. Pidä hallitus puolellasi, näe se sinulle erityisen tärkeänä ”tiiminä”, ei valtaa käyttävänä valvovana viisastelijoiden kerhona – pyydä sparrausta, janoa näkökulmia, ota vastaan annetut vinkit. Varo kuitenkin toimimasta pelkkänä hallituksen marionetti-nukkena, älä myöskään periaatteellisena vastarannankiiskinä.
Hallitustyöskentelystä ei kannata olettaa mitään. Rakenna hallitustyön pelisäännöt yhdessä hallituksen ja etenkin hallituksen puheenjohtajan kanssa, sovi tärkeimmät käytänteet ja tavat toimia. Se rakentaa teille kaikille hyvän pohjan lisäarvoa tuottavaan hallitustyöhön, joka onnistumisesta vastaatte te yhdessä.
Kehittymisen kannalta meille kaikille on tärkeää saada omasta työstä palautetta. Niin tässäkin. Pyydä säännöllisesti hallitukselta palautetta, ja samalla haasta hallitusta arvioimaan myös heidän omaa työskentelyään.
Hallitustyön auditointi voi olla yksi parhaita investointeja, mitä toimitusjohtaja ja hallitus voi omalle työkentälleen tehdä, omistajan näkökulmasta puhumattakaan. Parhaimmillaan auditointi nostaa esiin kehityskohteita ja konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla saatte entistäkin enemmän arvoa tuottavan, osaavan kokoonpanon, joka ratkoo haastavatkin yhtiön tilanteet hyvällä yhteistyöllä ja positiivisella energialla. Se auttaa myös toimitusjohtajaa luotsaamaan yhtiötä kohti menestyksekästä liiketoimintaa.
Kirjoittaja: Pia Pursiainen