Toimitusjohtaja! – Agendalla johtoryhmän kehittäminen?
Kirjoittaja: Vesa Schutskoff
Johtoryhmän kyky toimeenpanna yrityksen strategia on keskeistä yrityksen menestyksessä. Kun harkitset ulkopuolisen kumppanin käyttöä johtoryhmän arvioinnissa ja kehittämisessä, varmista, että kumppani keskittyy erityisesti tähän näkökulmaan. Alla kokemusperäisesti Chief vinkit kumppanin valintaan:
(Kuva: Tim Graf, Unsplash)
Onko lähestyminen strategian toteuttamisen näkökulmasta?
Tässä mittarinasi ovat intuitiivisestikin kaikki vuorovaikutus, materiaalit ja konsultin kohtaamiset ennen päätöksentekoasi. Pohdi, onko niiden näkökulma ja syvyys peilautunut alusta alkaen strategian toimeenpanon elementteihin. Onko keskusteluissa jo alustavasti syntynyt ajatuksia, mikä edistää/hidastaa strategian toimeenpanoa sekä kirkkaita ajatuksia siitä, mitkä olisivat konsultointiprojektin konkreettiset tavoitteet?
Miten perusteellisesti alkukartoitus tehdään strategian toimeenpanon tarpeiden tunnistamiseksi?
Perustuuko kumppanin toteuttama kartoitus riittävästi strategiamateriaaleihin, oman organisaation eri näkökulmiin (yksiköt, talous, HR) sekä kehitystavoitteisiin peilattuna tarvittaviin sidosryhmiin (asiakkaat, kumppanit, hallitus ja muut sidosryhmät)? Onko kartoitus sellainen, jonka pohjalta kyetään tunnistamaan nykytilan strategiset ja operatiiviset vahvuudet ja kehitystarpeet, sekä määrittelemään strategian toimeenpanon edellyttämä johtoryhmän ideaali kyvykkyysmalli?
Miten, millaisin keinoin ja millä kokemuksella johtoryhmän ja yksilöiden kyvykkyyttä arvioidaan?
Arvioinnin laadukkuus punnitaan strategian toimeenpanon arvioinnin osaamisessa. Tätä osaamista ei ole, ellei lähestymiskulmana ole ollut alusta alkaen toimeenpano ja ellei alkukartoitus ole toimeenpanon tarpeita tunnistava. Konsulteilla on yleensä validit perustyökalut, mutta oleellisinta on konsultin oma osaaminen syväluotaavien arviohaastatteluiden toteutukseen ja arvioinformaation peilaamisessa yrityksen todellisiin tarpeisiin ja konkretisoituun kyvykkyysmalliin. Kokemus tuo varmuutta, joten tässä konsultin henkilökohtaisilla referensseillä on suuri merkitys.
Annetaanko toimenpidesuosituksia strategian toteuttamisen parantamiseksi?
Kriittisin kysymys kumppanin käytössä on ”edistääkö kumppanin toteuttama toimintamalli ja tuottama informaatio strategiamme toimeenpanoa?”. Tähän ei useinkaan ole etukäteen vastauksia. Viitteitä hyvästä saa, jos kumppanin etenemismallissa painottuu keskeisenä mitä tapahtuu projektin jälkeen, sen sijaan, että keskitytään vain projektin aikana tapahtuvaan toimintaan. Hyvän konsultointiprojektin suunnittelu lähtee liikkeelle siitä, miten projektissa tunnistetut kehittämistarpeet linkitetään lopussa omaan hallintaan, seurantaan ja johtamisjärjestelmään. Tällöin ei tuoteta pelkästään suosituksia kehittämisestä, vaan lisäksi myös ratkaisu- ja etenemisvaihtoehtoja siitä, miten jatketaan ja edetään.
Syntyykö yksilöille ja ryhmälle millaiset kehittymisen edellytykset?
Jotta kyvykkyys strategian toimeenpanoon kehittyy, kumppanin on kyettävä saamaan aikaan aito tahtotila kehittymiseen sekä ryhmä-, että yksilötasolla – kyllä, luit oikein ”kumppanin on kyettävä”. Jotta kumppani siihen kykenee, hänen on sukellettava tilanteessa syvälle, oltava erittäin perusteellinen kaikissa projektin vaiheissa ja kyetä rohkeasti haastamaan yksilöitä ja ryhmää. Kun tahtotilassa onnistuu, niin yksilöiden ja ryhmän kehittymisen oma suunnittelu toteutuu ja vastaa aidosti yrityksen todelliseen tilanteeseen ja tarpeisiin.
Me Chiefissä voimme auttaa sinua ja johtoryhmääsi onnistumaan strategianne toimeenpanossa - ota rohkeasti yhteyttä! Jutellaan lisää tilanteestanne, toimintamalleistamme ja referensseistämme.
Apunasi,
Vesa Schutskoff | vesa.schutskoff@chief.fi | +358 40 511 4489