Kasvuyhtiön johtamisen muistilista

Kirjoittaja: Aija Bärlund

Onko teidän hallituksellanne ja johdolla yhteinen ymmärrys siitä, mitä osaamisia ja kyvykkyyksiä tarvitaan omistajatahdon ja voittavan strategian todeksi tekemiseksi? Oletteko jo analysoinut, mitä osaamista hallituksessa ja johtoryhmässä on ja mitä vielä puuttuu? Onko teillä käsitys seuraajasuunnittelusta, mitä osaamisia pystytään kehittämään, ja mitä pitää kouluttaa talon ulkopuolella tai lähteä rekrytoimaan?

Kasvuyrityksen hallituksen tehtävänä on varmistaa, että visio on selkeä, hyvä yrityskulttuuri ja asiakkaiden kanssa testattu ja varmistettu asiakkaiden hoitomalli toimii. Kasvuyritykset aloittavat usein toimintansa melko rajatuilla resursseilla, jolloin on tärkeää varmistaa oikea fokus: se, että founderit sekä hallituksen ja johtoryhmän jäsenet keskittyvät oleellisiin asioihin.

 

Kasvuyrityksessä saattaa yhdellä henkilöllä olla samanaikaisesti monta ”hattua”. Hän voi toimia esimerkiksi omistajan, toimitusjohtajan ja asiantuntijan rooleissa samanaikaisesti. On tärkeää kirkastaa itselleen ja muille, missä roolissa milloinkin on sekä mikä tekeminen ja vastuu kuuluu mihinkin rooliin. Olisi hyvä pyrkiä pitämään roolit selkeinä ja erossa toisistaan.

Strategia on keskeisessä roolissa kasvuyrityksen menestyksen rakentamisessa. On tärkeää päättää, mihin keskitytään. Ja ehkä vielä tärkeämpää on päättää, mitä ei tehdä, jotta fokus säilyy eikä aikaa mene turhiin asioihin. Tilanteissa, joissa on paljon mahdollisuuksia ja henkilöstö innokasta, on hyödyllistä käyttää kriteeristöä, jonka kautta arvioidaan eri aihioiden menestymismahdollisuuksia. Huonot ideat on hyvä tappaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, etteivät ne syö suotta kassaa ja resursseja.

 

Tässä muutamia teemoja, joihin kasvuyritysten hallitusten ja johtoryhmän olisi hyvä kiinnittää huomiota:

  1. Varmistakaa, että yrityksellä on selkeä visio. Se antaa suunnan ja tavoitteet isossa kuvassa, virtaa koko organisaatiolle ja tekee työstä merkityksellistä. Varmistakaa myös, että kaikki ymmärtävät työilmapiirin merkityksen tuloksen tekemiselle.

  2. Luokaa yrityskulttuuri, joka innostaa henkilöstöä, mahdollistaa nopean kasvun ja tuo kestävän menestyksen pitkällä aikavälillä.

  3. Suunnittelkaa, kehittäkää ja testatkaa liiketoimintamallin toimivuus yhdessä asiakkaiden kanssa.

  4. Varmistakaa, että yrityksessä dokumentoidaan liiketoiminnan lähtötilanne, perusperiaatteet ja tavoitteet liiketoimintasuunnitelmaksi tai tiekartaksi (Road Map). Se toimii kätevästi myös tarkistuslistana, jolla varmistetaan, että kaikki olennaiset asiat on otettu huomioon ja auttaa myös seuraamaan, miten asiat etenevät. Näin mikään tärkeä asia ei pääse unohtumaan tai jää tekemättä.

  5. Määritelkää yhdessä, mitä osaamisia ja kyvykkyyksiä tarvitaan valitun strategian maaliin saamiseksi. Analysoikaa, mitä osaamista tiimissä jo on ja mitä vielä puuttuu. Mitä osaamisia pystytään kehittämään talon sisällä, ja mitä pitää lähteä kouluttamaan tai rekrytoimaan talon ulkopuolella? Varmistakaa, että oikeat ihmiset ovat oikeilla paikoilla. Rekrytoinneissa keskeistä on FIT eli yhteensopivuus yrityskulttuurin kanssa.

  6. Auttakaa johtoa tunnistamaan liiketoiminnan kannalta keskeiset suoritusindikaattorit eli KPIt (Key Performance Indicators) ja asettakaa ne aikajanalle. Allokoikaa tärkeimmille toimenpiteille markkinointi- ja myyntivoimaa. Keskittykää muutamiin huolellisesti valittuihin kehitysprojekteihin. Seuratkaa toteutumista. Antakaa palautetta.

  7. Auttakaa johtoa määrittelemään Must Win Battlet eli taistelut, jotka yrityksen täytyy voittaa saavuttaakseen strategiset tavoitteensa. Määrittäkää tavoitteet, aikataulut, toimintasuunnitelmat ja resurssit sekä tapa millä tavoitteiden saavuttamista seurataan kuten esim. BSC tai OKR.

  8. Dokumentoikaa parhaat käytännöt ja parantakaa prosesseja koko ajan. Jos dokumentointi koetaan turhaksi tai tylsäksi, muistuttakaa, että se vauhdittaa liiketoiminnan skaalautuvuutta ja on tärkeää tulevaisuuden rakentamisessa esimerkiksi yritysjärjestelyissä ja kansainvälistymisessä.

  9. Tunnistakaa ja paikantakaa ongelmat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Ratkaiskaa vaikeimmat ongelmat ensimmäisenä. Niiden ratkaisematta jättäminen häiritsee tai voi jopa estää yrityksen kasvun ja kehittymisen.

  10. Varmistakaa, että kassa, rahoitus ja hyvä hallinto toimivat.

Yllä mainitut asiat ovat toki tärkeitä kasvuyritysten lisäksi muunkinlaisissa yrityksissä ja organisaatioissa.

Olisiko nyt hyvä ajankohta arvioida hallituksen ja johtoryhmän työskentelyä ja osaamista sekä tehdä kehittämissuunnitelma?

 

Apunasi,
Aija Bärlund | aija.barlundf@chief.fi | +358 40 6810245

Previous
Previous

Toimitusjohtaja! – Agendalla johtoryhmän kehittäminen?

Next
Next

Hallitus omistajatahdon toteutumisen varmistajana