Onko johtoryhmästäsi toteuttamaan strategiaa?

Kirjoittaja: Vesa Schutskoff

Chief Executive Searchin fokus on auttaa asiakasyrityksiä strategian toimeenpanossa. Asiakasyrityksen toimitusjohtaja vastaa strategian toimeenpanosta ja hänen tärkein työkalunsa siihen on oma johtoryhmä.  Teemme Chiefissä töitä johtoryhmien ja hallitusten vahvistamiseksi suorahakien, arvioiden ja valmentaen johtotiimejä ja näiden yksittäisiä jäseniä. Uskallan väittää, että tunnemme johtoryhmien sielunelämän.

 

Erään asiakascasen yhteydessä, pohdimme Chiefissä kokemusperäisesti mitä muuttuneessa markkinatilanteessa omaa johtoryhmää arvioitaessa tulisi erityisesti painottaa.

Johtoryhmä koostuu yksilöistä, joiden summana syntyy johtoryhmän kokonaiskyvykkyys. Kokonaisuuden rakentajana toimitusjohtajan rooli on erityinen, joten hänelle alkuun pari kiperää kysymystä:

  1. Oletko arvioinut johtoryhmäsi jäseniä ja rakennetta, vastaako se muuttuneeseen tilanteeseen?

  2. Jos olet, niin millaisia perusteltuja muutoksia olet tehnyt tai olet tekemässä?

  3. Miten suuntaat uudelleen yrityksen ja johtoryhmäsi tekemistä, ja miten seuraat uuden suunnan etenemistä?

  4. Millä keinoin johdat ja tuet johtoryhmäsi yksilöitä vastaamaan muuttuneeseen tilanteeseen?

  5. Millä tavalla omaa toimintaasi tulee uudessa tilanteessa muuttaa tai painottaa toisin?

Johtoryhmän kokonaiskyvykkyyttä ja/tai yksilötason jäsentä arvioitaessa keskeisin elementti on arvioida kuinka strategisesti suorituskykyinen on kukin yksilö ja tätä kautta koko johtoryhmä. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Vastauslista voisi olla pidempikin, mutta meidän kokemuksemme mukaan kärkipäässä on ainakin nämä kolme ulottuvuutta.

Ensinnäkin, ymmärtääkö johtoryhmän jäsen strategisen suunnan ja millaista toimintaa häneltä itseltään sekä hänen johdettaviltaan odotetaan. Strategiseen tilanteeseen peilattuna on hyvä mallintaa tekemistä sekä yksilö-, että organisaatiotasolla mahdollisimman konkreettiselle tasolle. Hyvä peruskysymys on pohtia eri tasoilla miltä hyvä tekeminen näyttää.

Toiseksi, edustaako jäsen johtoryhmässä koko yritystä vai omaa toimintoaan tai yksikköään. Mielestämme jokaisen jäsenen kyvykkyystaso on oltava sellainen, että kykenee rakentavasti testaamaan toisten jäsenten ajatuksia ja argumentteja perustuen koko yrityksen näkökulmaan. Tämä ei tarkoita vain kyseenalaistamista, vaan eri näkökulmien yhteistä pohdintaa, yhteistä huomioimista ja tällöin yhteistä päätöksien tekemistä.

Kolmas kokemusperäinen nostomme on lojaliteetti. Kun yhteistä päätöksentekoa on johtoryhmässä toteutettu mainitulla tavalla, lojaliteetti varmistaa sovitussa suunnassa ja vauhdissa pysymisen. Päätökset tarkoittavat usein muutosta organisaatiossa tai toiminnassa, jolloin johtoryhmän yhteinen rintama tulee näkyä ja kuulua. Yksilötason epäröinti tai pahimmillaan jarruttaminen tehtyjen päätösten jälkeen ei tuo haluttua tulosta ja lisäksi syö koko johtoryhmän uskottavuutta.

Oman johtoryhmän arvioinnin ei tulisi olla vain muutostilanteen yksittäinen temppu, vaan toistuva kehityksen DNA:han kuuluva toimenpide osana hyvää hallintoa ja jatkuvaa johtamisen kehittämistä. Hyvä malli mainitussa asiakasyrityksessä on, että jokaisen johtoryhmän kokouksen arvioinnin lisäksi tehdään vuosikellon mukaisesti johtoryhmän osa-alueiden arviointia.

Näiden asioiden parissa voimme tietysti mekin Chiefissä sinua auttaa – ota rohkeasti yhteyttä!


Teksti:
Vesa Schutskoff | vesa.schutskoff@chief.fi | +358 40 511 4489


Previous
Previous

Onko hallituksessasi oikeat osaajat nostamaan yrityksesi seuraavalle tasolle?

Next
Next

Uusi toimitusjohtaja hallitustyön vauhdittajana