Rakenna johtoryhmästäsi voittava joukkue

Toimitusjohtajana johtoryhmä on tärkein osa työkalupakkiasi – sinun tiimisi. Teoriassa johtoryhmän perustehtävä on hyvin selvärajainen: rakentaa kestävää kasvua ja yhtiön menestystä, sekä johtaa toimintaa toimitusjohtajan tukena.

Käytännössä johtoryhmätyöskentely ei aina ole aivan näin yksiselitteistä. Uutena toimitusjohtajana tehtävänäsi on muovata johtoryhmästä tukipilarisi, joka sekä ajattelee strategisesti että on tiiminä kyvykäs johtamaan strategian toteutusta.

Tehokkaan johtoryhmätyöskentelyn edellytyksenä on, että johtoryhmä on pystyvä ja halukas osallistumaan toimitusjohtajan määrittämän agendan toteuttamiseen. “Agenda” on kompakti kuvaus sille, mitä uusi toimitusjohtaja on palkattu yhtiöön tekemään, esimerkiksi kansainvälistyminen, kannattavuuden kohentaminen tai listautumisvalmiuden rakentaminen.

 

 

Johtoryhmä on toimitusjohtajan tärkein työkalu

Tehtävässä aloittaessaan toimitusjohtajan on analysoitava johtoryhmänsä vahvuudet ja kehitysalueet mahdollisimman tarkasti: sekä henkilö henkilöltä että tiiminä. Johtoryhmän strategisella kypsyydellä voidaan ajatella olevan kolme eri tasoa. 

Ensimmäisellä tasolla toimitusjohtaja sortuu uskomaan oman näkemyksensä ylivertaisuuteen, eikä johtoryhmä pääse kasvamaan. Johtoryhmän ensisijainen tehtävä on toteuttaa toimitusjohtajan visiota.

Toisella tasolla johtoryhmä on vahvojen yksilöiden ryhmä. Johtajat ottavat ja saavat täyden vastuun omalla vastuualueellaan, ja toimitusjohtaja on edelleen ainoa varsinainen ajattelija yhtiössä. Kokouksissa asioita raportoidaan oman tulosyksikön näkökulmasta ja synergiat ovat pieniä. Asiat politisoituvat helposti kun johtoryhmäläiset kamppailevat resursseista ja toimitusjohtajan huomiosta. 

Kolmannella ja ylimmällä tasolla johtoryhmä työskentelee yhtenäisenä tiiminä liiketoiminnan päällä – ei sen sisällä.

 

Kolmannen tason johtoryhmässä jäsenet ajavat omien vastuualueidensa sijasta koko yhtiön etua. Johtoryhmän jäsenillä on tilaa ajatella ja argumentoida, eikä konfliktin pelko ohjaa tekemistä. Kolmannen tason johtoryhmä käyttää suurimman osan ajastaan strategian kannalta merkittävään yhteistyön koordinointiin. Tehtäväksesi toimitusjohtajana jää fasilitoida ja ohjata keskustelua.

Harva johtoryhmä on tai pysyy tyylipuhtaasti tietyllä tasolla, useimmissa johtoryhmissä on elementtejä kahdelta tai jopa kaikilta kolmelta eri tasolta. Yksi asia on kuitenkin selvä: vahvoistakaan yksilöistä rakennettu johtoryhmä ei koskaan pääse kasvamaan ylemmälle tasolle, mikäli toimitusjohtaja tämän omalla toiminnallaan estää.

 

Johtoryhmän lojaliteetti on ratkaiseva tekijä

 

Toimitusjohtajuuden alkumetreillä on syytä ottaa selvää johtoryhmän jäsenten kyvykkyydestä ja lojaliteetista. Kyvykkäät, mutta epälojaalit ihmiset syövät vaikuttavuutta ja tekevät toimitusjoh­tajan onnistumisesta mahdotonta. Lojaliteetti voi horjua esimerkiksi tilanteessa, jossa joku johtoryhmän jäsenistä on hakenut toimitusjohtajan paikkaa.

 

Selvitä ovatko johtoryhmäsi jäsenet kyvykkäitä joukkuepelaajia, kehityskelpoisia hengenluojia, epälojaajeja jarruttajia vai epäileviä tuomaita.

Jos lojaliteettia ja sitoutumista yhdessä rakennettuun suuntaan ei löydy, on vastuullasi tehdä tarvittavat vaihdokset viipymättä. Lähtökohtaisesti ihmisiin kannattaa luottaa, mutta liian sinisilmäinen toimitusjohtaja ei vie johtoryhmäänsä pitkälle. Jos tärkeät keskustelut jäävät käymättä, johtoryhmän jäsenille voi välittyä kuva siitä, ettei toimitusjohtajan tutkasi toimi ja johtajuuttasi on helppo horjuttaa.

Huomaathan, että ajatusten haastaminen johtoryhmän sisällä yhtiön parhaaksi ei ole lojaliteetin puutetta, päinvastoin: vahva toimitusjohtaja haluaa itsenäisesti ajattelevia ja vahvoja yksilöitä tiimiinsä. Lojaliteetin puutetta on sen sijaan se, jos johtoryhmän jäsen kritisoi yhdessä sovittua linjaa omalle tiimilleen tai hallituksen jäsenille, tai muuten vie pohjaa yhteiseltä suunnitelmalta.

Johtoryhmän jäsenille tulee tarjota myös mahdollisuuksia kehittyä ja kasvaa koko potentiaaliinsa. Toimitusjohtajan asemassa voit auttaa yksilöitä pääsemään parhaimpaansa – toimia johtotiimin valmentajana. Liian usein johtajia vaihdetaan vain siksi, ettei heitä osata valmentaa ja auttaa kasvamaan. Vika on useammin systeemi- kuin yksilötasolla, ja toimitusjohtajan on tärkeää reflektoida omaa osuuttaan keskeisenä osana systeemiä.

 

Taklaa haasteet näyttämällä esimerkkiä

Parhaimmillaan johtoryhmä siis toimii yhtenä tiiminä liiketoiminnan päällä eteenpäin katsoen. Omalla tontillaan kyvykkäät yksilöt eivät vielä yksin riitä luomaan tehokasta tiimiä – kokonaisuuden hallintaan tarvitaan johtoryhmä, joka on oman osaamisensa lisäksi kykenevä ja motivoitunut ajattelemaan ja yhteistyössä johtamaan yhtiön liiketoimintaa kokonaisuutena.

Toimitusjohtajan tulee näyttää mallia siitä, millaista on luottamukseen pohjautuva johtaminen. Tämä edellyttää johtajalta tunneälyä, jota voi harjoitella ja vahvistaa. Pyydä apua, myönnä kehitysalueesi, myönnä tekemäsi virheet ja käännä ne oppimiskokemuksiksi, kanna vastuu, nosta asiat rohkeasti keskusteluun ja toivota rakentavat konfliktit tervetulleeksi johtoryhmään.

Kirjoittaja: Hannu-Matias Nurmi

Previous
Previous

Johda strategiaa – Ohjenuorat strategiatyöhön toimitusjohtajalle

Next
Next

Hannu-Matias Salesforce-podcastin vieraana