Hallituksen arvioinnin hyödyt

Hyvä hallitustyö on yhtiölle merkittävä voimavara. Systemaattista, lisäarvoa tuottavaa hallitustyöskentelyä kohden kannattaa tehdä aktiivisesti kehitystoimenpiteitä. Hyvänä pohjana tälle toimii hallitustyön arviointi. Säännöllinen arviointi tuo esiin vahvuuksia ja kehityskohteita, ja joskus löydöksenä saattaa olla myös varsinaisia kipukohtia. Kun arvioinnin tulokset puretaan ja käydään avoimesti läpi ja toimenpiteistä sovitaan yhdessä, on hallituksella mahdollisuus kehittää toimintaansa ja tukea yhtiön tulevaisuuden tavoitteiden onnistumista entistäkin paremmin.

Pukki kaalimaan vartijana?

Tiedän kokemuksesta, että hallituksen arviointi ei aina ole miellyttävää. Arviointi voi kuitenkin olla varsin palkitsevaa ja toimintaa kehittävää – toisinaan jopa välttämättömyys. Pukki kaalimaan vartijana -ilmiö ei toteudu, kun arviointi tehdään ammattimaisesti, avoimin ja uteliain mielin.

Arviointiin on tärkeä osallistaa mukaan myös yrityksen toimitusjohtaja: onhan yhteistyö hallituksen ja toimitusjohtajan välillä yksi yhtiön merkittävimmistä linkeistä. Jos arviointi tuntuu haastavalta toteuttaa omin voimin, löytyy meitä asiantuntevia konsultteja, jotka mielellään ammattilaisina tulevat auttamaan arvioinnin toteuttamisessa ja tulosten purkamisessa, kehityskohteiden löytämisessä sekä toimenpiteiden sopimisessa.

Voisin väittää, että miten tahansa toteutettuna hallitustyön arviointi johtaa tyypillisesti hyvään keskusteluun, pohdintaan ja ajatteluun siitä, mitä olisi hyvä tehdä toisin, jotta hallitus voisi toimia vieläkin tehokkaammin ja lisäarvoa tuottavammin. Keskustelu on tärkeä ohjata johonkin lopputulemaan eli konkreettiseen toimenpiteeseen, jota sitten lähdetään aktiivisesti yhdessä toteuttamaan.

“Osaamme hommamme, muutosta ei tarvita”

Erityisesti hallituksissa, jossa ”aina on toimittu näin ja hyvin pärjätty” pitäisi hallitustyön arviointiin ja kehittämistarpeisiin suhtautua todella kriittisesti. Hyväkin hallitus voi sokaistua omalle tekemiselleen ja sitä kautta rampauttaa hallitustyön. Ehkä aika on ajanut vanhojen käytäntöjen ohitse ja tukku uusia ideoita ja toimintamalleja tuo todennäköisesti hallitustyöhön tehoja lisää. Ehkä työtavat eivät ole monimuotoiset tai tehokkaat, ja uudistuksella voidaan löytää aiempaa parempia keinoja hyödyntää hallituksen osaamista.

Löydöksenä voi myös olla puheenjohtajan toimintaan liittyviä kehityskohteita, jotka heijastuvat vahvana koko hallituksen työhön sekä aikaansaannoksiin. Ilmapiiri ja vuorovaikutus on myös tyypillinen arvioinnin kohde, samoin jäsenten vaihtuvuus ja uudistumisen tarve. Se, millaista kokemusta ja osaamista tarvittiin viisi vuotta sitten, on todennäköisesti erilainen tarve kuin tänään. Itse asiassa työskentelytavoilla, vuorovaikutuksella, jäsenten kokoonpanolla on iso merkitys, kun halutaan tehdä tämän päivän yhtiöstä tulevaisuuden yhtiö.

Omaa työtään arvioimalla ja kehittämällä hallitus antaa myös muulle organisaatiolle esimerkkiä siitä, että me haluamme oppia, haluamme kehittyä ja sitä kautta kasvattaa yhtiön kilpailukykyä ja onnistua toteuttamaan strategiaa menestyksekkäästi. Sitä kohden!

Autan erittäin mielelläni löytämään juuri teidän hallitukselle sopivan arviointikeinon. Olehan yhteydessä!

 

Pia Pursiainen | pia.pursiainen@chief.fi | +358 44 540 0654


Previous
Previous

Thoughts on board renewal and rotation - Journeying towards a vision

Next
Next

How to harness international growth? A C-level recruitment point of view